Sintetična vsebina je vedno bolj pomembna, zato smo pripravili prvi sintetični tečaj v slovenščini

Sintetična vsebina je vedno bolj pomembna in bo v prihodnosti pomagala pri pripravi vsebine za poučevanje. Pri CodeBrainer-ju jo raziskujemo sintetično vsebino predvsem zato, ker nam omogoča hitrejšo možnost za pripravo hitro spreminjajoče se vsebine na področju poučevanja programiranja. Kot primer, ko se zamenja izgled urejevalnikov kode je potrebno vsebino še enkrat posneti. Zato smo razvili način, kako takšno vsebino naredimo s pomočjo umetne inteligence, ki pripravi tako govor, kot gibanje miške po ekranu in tipkanje besedil. S tem zmanjšamo napake pri vnosu in pohitrimo ponovno snemanje.

Kaj je to sintetični tečaj in kaj je sintetična vsebina?

Uvodoma bi radi samo pojasnili, kaj označujemo s pojmom sintetični tečaj. S pojmom sintentični tečaj smo poimenovali izobraževalno vsebino, ki smo jo pripravili z uporabo algoritmom umetne inteligence (UI). Pripravo te vsebine bi lahko uvrstili v segment sintetičnih medijev (Synthetic media), kjer smo uporabili sintetičen govor (text-to-speech (TTS)) in tehnologijo podprto z UI (Umetno inteligenco) za pripravo video in avdio vsebin.

Tipi sintetične vsebine:

Velik razmah sintetične vsebine se je v zadnjem času pojavil predvsem s pojavom in izkoriščanjem GPT2 in GPT3, kjer je kreiranje besedila ujelo tudi kreiranje slikovnega materiala. Kreiranje besedila je postalo veliko bolj kreativno, hkrati pa izpodriva monotono ponavljanje npr. pri pisanju oglasov, saj nam UI ponudi veliko več možnosti, kot bi jih lahko pripravili sami.

Kakšni so tipi sintetične vsebine:
  • govor
  • besedilo
  • zvok
  • slikovno gradivo
  • interaktivna multimedia
  • tečaji
  • ...
Sintetična vsebina - Slike - e-Dale - 1
Sintetična vsebina - Slike - e-Dale - 2
Sintetična vsebina - Slike - e-Dale - 3

Kako sintetično vsebino uporabljamo pri CodeBrainer-ju?

Pri CodeBrainer-ju razvijamo umetno inteligenco za učiteljico, ki bo znala razlagati snov, slediti učencem in jim pomagati pri delu. Naša učiteljica se imenuje Cobie in nanjo smo zelo ponosni. Hkrati pa se lahko nanjo vedno bolj zanesemo. Že na začetku poti smo se odločili za aktiven razvoj na področju sintetične vsebine. Sintetična vsebina nam bo zelo pomagala na dolgi rok, saj bomo hitreje prilagajali vsebino, vsebina pa bo lahko prilagojena tudi večim učencem (Personalized learning). Naša učiteljica pa nam veliko pomaga že sedaj pri ustvarjanju videa, pri pregledovanju kode naših učencev, tudi pri kreiranju pisne in video vsebine. V prihodnosti bomo izkoristili še največjo prednost, ki jo prinaša, učenje na izkušnjah in strojno učenje ter možnost skalabilnosti personaliziranega poučevanja.

Zakaj bi v izobraževanju sploh uporabljali sintetične vsebine?

Trend izobraževanja v vseh segmentih je v personaliziranem pristopu. Če želimo personalizirane vsebine na skalabilnem nivoju, moramo uporabiti napredna orodja, saj imamo omejeno število učiteljev, profesorjev, mentorjev … da ne bo pomote, ne govorimo, da bodo orodja, ki uporabljajo umetno inteligenco, izpodrinila učitelje, ampak govorimo o tem, da bodo imeli učitelji na voljo orodja, ki jim bodo omogočala, da se bodo lahko še bolj kvalitetno ukvarjali z učenci in to v širšem obsegu. To velja na vseh nivojih naše učne poti, od osnovne šole, do učenja odraslih. In tukaj nam zelo pomaga sintetična vsebina, saj jo lahko hitro prilagodimo, nadgradimo, spremenimo, dopolnimo ...

Sintetični glasovi so vedno boljši

"Ta glas je še ful robotski!" Alexa, Siri in Nadja, ne bodite užaljene, nič osebnega ne mislimo s tem. Velikokrat je prisoten ravno pomislek, da je glas preveč robotski in neoseben. Delno bo to držalo, ampak tehnologija se tako hitro spreminja, da lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo zelo dober približek človeškemu glasu … Velik napredek se je zgodil nekaj let nazaj, ko je Google predstavil WaveNet in ponudil umetne glasove, ki so že zelo blizu človeškemu. Sintetičen glas odpira tudi povsem novo področje, ko bodo znani igralci, bralci, voditelji,,.. posodili svoj glas. Kot Slovenci seveda upamo, da se bo Sebastijan Cavazza zmenil za dobro nadomestilo za avtorske pravice in posodil svoj glas, da ga bomo lahko uporabili.

Največja prednost takšnega glasu je, da se ta glas nikoli ne utrudi in ima na voljo neskončno mnogo časa. Predstavljajte si učitelja, ki mora vsakemu učencu na malce drugačen način povedati vsebino, jo večkrat ponoviti, uporabiti čim več možnih praktičnih primerov in to v vseh evropskih jezikih. Žal smo tukaj ljudje omejeni in en učitelj se lahko kvalitetno ukvarja z omejenim številom učencev, kljub želji, da bi pomagal čim več učencem.

Naša učiteljica govori slovensko!

Na voljo imamo več text-to-speech storitev v oblaku. Sintetizator govora (TTS) samodejno pretvarja besedila v naraven in razumljiv govor. Pri razvoju naše platforme za pripravo izobraževalnih vsebin v angleškem jeziku uporabljamo Google-ovo in Amazon-ovo tehnologijo. Kaj pa slovenščina? Ponosni smo, da lahko rečemo, da naša učiteljica govori tudi slovensko. Odločili smo se, da uporabimo sintetizator govora eBralec, ki ga je razvilo slovensko podjetje Alpineon (http://www.alpineon.si/). Z njihovo rešitvijo in implementacijo v našo platformo je naša učiteljica spregovorila v slovenščini. Tako se nam odpira nov horizont priprave izobraževalnih vsebin v slovenskem jeziku. Hkrati pa želimo v svoj razvoj vključiti tudi slovensko znanje in s takimi povezavami smo na dobri poti.

Naša učiteljica Cobie (oz. Umetna inteligenca) piše kodo kar sama.

Sintetična vsebina postaja vedno bolj raznolika. Govor je zgolj eden od elementov naših vsebin, ki jih pripravlja naša učiteljica Cobie s pomočjo umetne inteligence. Cobie nam tako omogoča manipuliranje različnih aplikacij na ekranu, dodajanje vsebin, kontrolo miške, kar nam omogoča pripravo celotnega videa za različne učne vsebine, ne zgolj za učenje programiranja. Rezultat pa je sintetična vsebina, ki je video zapis predstavitve na ekranu, posnetih ukazov, pisanja besedila ...

Pri poučevanju programiranja je pomembno, da imamo nadzor nad editorjem in da lahko primere pisanja kode tudi čim bolj enostavno posnamemo. Učiteljica Cobie tako avtomatično pretvori kodo in navodila v video zapis, kjer je prikazano pisanje kode in le-to podkrepljeno z govorom. To je predvsem pomembno, da lahko primere hitro popravimo, nadgradimo in imamo tako osnovo za naslednji izziv, personalizirano učenje, kjer bo vsak študent imel malo drugačno vsebino.

Ali so sintetične video vsebine lahko personalizirane?

Da kvalitetno posnamemo en izobraževalni video so potrebni vsebina, orodja in seveda čas. Vsaka prilagoditev terja dodaten čas, saj je potrebno video posneti ponovno. Kaj šele, da bi vsak učenec imel njemu prilagojen video, ali pa sočasno v večih jezikih hkrati.

Razvoj naše platforme gre v smeri, da bomo lahko video vsebine spreminjali in posneli v realnem času. Skupaj z uporabo prevajalne aplikacije in sintetizatorjem govora se to lahko zgodi v večih jezikih sočasno. Skupaj z UI gre sistem v smeri, kjer bomo lahko podprli posameznika v učnem procesu z vsebinami, ki jih bo v danem trenutku najbolj potreboval. Seveda smo do popolne personalizacije in avtomatizacije oddaljeni še kakšen dan ali dva, nam pa že obstoječi sistemi omogočajo izboljšati učinkovitost v učnem procesu.

Lep zgled je lahko recimo vadnica za matematiko, kjer bomo lahko učencem ponudili praktično neomejeno število vaj, kjer bo naša učiteljica vsakič znova vztrajno razložila vsak posamezen primer. V primerjavi z živim učiteljem, ki lahko celotnemu razredu poda samo kakšen primer ali dva.

Za zaključek vas vabimo k ogledu dela našega sintetičnega tečaja.

Ali bo sintetična vsebina izpodrinila učitelje in njihova predavanja?

Pri CodeBrainer-ju vidimo napredek umetne inteligence in z njim zmožnosti priprave sintetične vsebine kot dober pripomoček učitelju, predavatelju, piscu, ... Sintetična vsebina in orodja nudijo prožnost, kot je sedaj nismo poznali in pri poučevanju se to kaže kot nekaj, kar na koncu nudi celo več kreativnosti kot prej. Nudi možnosti, da pripravimo več primerov, bolj podrobne primere in zato porabimo manj časa. Temu primerno smo učencu dali več, nas pa je razbremenilo ponovljih vsebin in tako imamo več časa za dodajanje osebne note, motiviranje in pomoč tistim tako najboljšim, kot tistim, ki rabijo malo več pomoči za napredek.

sports_esports

Se sprašujete ali je programiranje res primerno za vas? Rešite preprost kviz in najdite programerja v sebi!

S to prijavo, dovoljujem, da mi pošiljate elektronsko pošto.