Kakšna je res cena WordPress strani?

Kolikšna je pravzaprav cena WordPress strani (spletnega mesta)? Je zelo pogosto vprašanje med našimi udeleženci WordPress spletnih delavnic. Zato smo v CodeBrainer-ju staknili glave in spisali seznam stvari, ki jih boste pri WordPress-u plačali oz. želeli plačati.

WordPress je odprtokodna rešitev za izdelavo dobrih spletnih strani, bloga, mobilne spletne strani... WordPress je zaradi odprtokodnosti zelo popularen, saj je zelo dostopen tako za ponudnike gostovanja, kot za tiste, ki želijo sami postaviti svoj strežnik. Strežnik z WordPressom tako lahko postavite na svojem računalniku kar brezplačno.

Kakšna je končna cena WordPress strani (spletnega mesta)? Na ceno vpliva kar nekaj dejavnikov, predvsem pa koliko dela želimo postoriti sami in ali smo pripravljeni na kompromise, da stran ne bo povsem po željah ampak bomo za voljo cene kakšno funkcionalnost, obliko spustili.

Kakšna je res cena WordPress strani (spletnega mesta)? - CodeBrainer

Kaj vse vpliva na ceno WordPress strani (spletnega mesta)?

Cena WordPress spletnega mesta je najbolj jasna če, spletno mesto razdelimo na dele in pojasnimo ceno za vsak del posebej. Tako je tudi najlažje videti, kjer želimo več in kje bomo lahko kakšno željo izpustili.

Posamezni deli za izračun cene WordPress spletnega mesta:

 • Domena
  • Domena je v bistvu ime našega spletnega mesta. Torej tisto, kar uporabniki vtipkajo v brskalnik, da najdejo naše spletno mesto. Domena lahko odraža tudi ime naše znamke, produkta,.. kar ima velikokrat vpliv na ceno nakupa domene.
 • Gostovanje
  • Gostovanje je strežnik oz. računalnik, kjer teče WordPress in nam omogoča dostop do podatkovne baze, ter hranjenje in prikazovanje datotek (slik, videov,...). Tukaj so cene najbolj odvisne od tega, kakšno hitrost želimo, hitrejši strežniki so dražji strežniki.
 • Tema
  • Teme so način, kako oblikujemo spletno mesto. Ponavadi se oblika in zasnova WordPress spletne strani začne z izbiro teme. Tema pa nam omogoči, da stran lepo izgleda, hkrati pa nam omogoči tudi dodatne funkcionalnosti za nas in naše obiskovalce.
 • Plugin-i
  • Vtičniki ali dodatki za naše spletno mesto, z njimi predvsem nadgrajujemo funkcionalnosti spletnega mesta. Lep primer so obrazci za kontakt, vtičniki za pregled vsebine...
 • Posebno področje si zaslužijo vtičniki za spletno trgovino
  • Vtičniki ali nadgradnje, ki nam omogočijo začetek spletnega trgovanja oz. prodaje na spletu. Od navadne trgovine, do digitalnih izdelkov in dražb.
 • Programerji, razvijalci, oblikovalci, oglaševalci
  • Ljudje, storitve, ki nam zelo pomagajo pri vzpostavitvi spletnega mesta. Preko storitev nam pomagajo pri izvedbi tistih stvari, ki jih sami ne bi znali.

Cena domene za WP spletno mesto

Cena domene je lahko zelo različna. Kot zanimivost, trenutno najdražja domena, glede na Wiki se je prodala za 30 miljonov dolarjev, voice.com. GoDaddy kot najdražjo navaja CarInsurance.com za $49.7 million. Obstajajo pa tudi zasebni nakupi, ki niso razkriti. Najnižje cene pa so okrog 5€. Kupimo lahko tudi obstoječe domene pri preprodajalcih ali ponudnikih, ki so prenehali prodajati podoben izdelek, storitev… V tem primeru se bomo morali pogajati za ceno. Začetne cene (velikokrat nekaj 1000€) niso končne in imajo kar nekaj manevrskega prostora.

Po nakupu se cena domene zelo zniža. V povprečju vas bo domena stala nekje okoli 10€ na leto za vsakoletno podaljšanje domene.

WordPress - Spletna delavnica - Naredi si spletno stran
Prijavi se

Zelo pomembno je, za kakšno domeno se na koncu odločimo ali želimo povsem tako domeno, kot smo jo sanjali ali pač tisto, ki nam jo je sporočil indijanec v sanjah, ali pa jo lahko malo prilagodimo in nekoliko prihranimo.

Cena na leto: cca. 15€

Cena za gostovanje

Na ceno gostovanja vpliva kar nekaj dejavnikov. Predvsem, koliko ljudi pričakujete (to lažje ocenite za ustaljene, prepoznavne znamke), kakšna mora biti odzivnost, koliko prostora potrebujete. Ko boste imeli gostovanje, boste že dobro vedeli, kakšna bo za vas cena WordPress strani (spletnega mesta) vsako leto.

Za začetek promocije oz. ko vzpostavljamo spletno mesto, začenjamo tržiti izdelek, storitev na spletu bodo dovolj že osnovna WP gostovanja. Osnovna gostovanja so gibljejo nekje okoli 5-10€ na mesec, kasneje pa boste posegli po dražjih bolj sofisticiranih gostovanjih. 15€ in več na mesec.

Namenski strežnik (zasebno gostovanje), kjer lahko sami določate vse parametre strežnika in je strežnik na voljo samo vam, pa lahko stane tudi 100€ na mesec ali več. Pravzaprav pa tukaj ni meja, kajti glede na promet lahko specifikacije strežnika vedno spreminjate in zvišujete, da omogočite boljšo izkušnjo.

Na vsake toliko se kje še vedno najde tudi brezplačno gostovanje ali vsaj kak poizkus za meseca do pol leta.

Cena na leto: cca. 80€

Cene za temo WordPress spletnega mesta

Cene za teme so lahko zelo različne, predvsem zato, ker bomo velikokrat lahko večino stvari postorili kar z brezplačnimi temami. Brezplačno temo Twenty Seventeen uporabimo tudi na naši WordPress delavnici.

Cena za temo postane bolj dinamična, ko bomo želeli lep design, ki izstopa, hkrati pa želeli imeti čim več dodatnih nastavitev (možnosti prilagajanja designa, dodatne zmožnosti,...). Cene za takšne teme so nekje od 50€ na leto, vendar pa so tiste bolj prilagodljive lahko tudi 300€ na leto. Tukaj se vam splača dobro raziskati in najti ustrezno rešitev.

Cena na leto: brezplačno oz cca. 50€

Koliko bomo odšteli za plugin-e

Vtičnike ali plugin-e bomo velikokrat našli v brezplačni kategoriji, na WordPressovi strani je trenutno več kot 57 tisoč vtičnikov. Kategorije pa so SEO optimizacija in analitika, pospeševanje strani, pomoč pri delu, ,... Večino ponudnikov teh brezplačnih plugin-ov omogočajo dodatne ponavadi mikavne funkcionalnosti v plačljivi verziji. Cene plugin-ov pa se potem gibljejo nekje okoli 5-10€ na mesec.

Cena na leto: brezplačno ozn cca. 80

Koliko bomo odšteli za plugin-e - CodeBrainer Photo by Aleksandr Slobodianyk from Pexels

Storitve in pomoč pri vzdrževanju WordPress-a

Velik del stroška za WordPress lahko predstavljajo storitve, ki nam pomagajo vzpostaviti spletno mesto, nam ga vzdrževati… Sem bi lahko šteli oblikovanje, slike, dodatne ikone,... Vse kar nam bo moral oblikovati specializiran oblikovalec (Designer). Ponudba je različna cene pa so od 500€ naprej. Odvisno tudi od tega, ali lahko uporabi temo, predpripravljene design-e,... Prednost investicije v lasten design je, da boste izstopali pred konkurenco. Pomislite samo to, če uporabljate plačljive slike, boste že za nekaj € na sliko drugačni kot večina.

Vzpostavitev spletnega mesta. Za vzpostavitev spletnega mesta lahko uporabimo kakšnega od ponudnikov gostovanj ali pa temu namenjene agencije, freelancer-je, ki vam bodo spletno mesto postavili po vaših željah. Takšna vzpostavitev vas stala od 400€ dalje, hkrati pa vam bo prihranila veliko dela in vam pospešila vzpostavitev strani. Kasneje se lahko odločite, da stran sami vzdržujete, za kar imamo dobro WordPress spletno delavnico, kjer vas naučimo tako, kako se spletno mesto postavi, kot tudi, kako se vzdržuje.

Če imamo kakšno specializirano funkcionalnost bomo morda pomislili, da bi najeli programerja ali agencijo, ki nam bo to sprogramirala, mi pa bomo to uporabili na svoji strani. Takšni primeri bi bili nagradna igra, dinamična predstavitev izdelka… Tukaj so cene lahko kar visoke in so lahko takšne realizacije hitro nekaj 1000€.

Posebno področje storitev predstavljajo tudi SEO optimizacije ali strokovna pomoč pri ustreznem nastopanju pri vsebinskem marketingu. Strokovnjaki nam pomagajo, da je vsebina lepo berljiva, hkrati pa primerna za spletne iskalnike (oz. krajše za Google). Seveda se tega lahko lotimo tudi sami, vendar nam bo pomoč na začetku prav prišla. Taka pomoč nas bo stala od 500€ dalje, glede na količino intenzivnost sodelovanja.

Storitve in pomoč pri vzdrževanju WordPress-a - CodeBrainer Photo by Pixabay from Pexels

Pisanje vsebine. Menimo, da je najbolje, če v podjetju, društvu,... najdete nekoga, ki bo vsebino pisal, bo nastala najbolj primerna vsebina. Vseeno se lastniki spletnih mest velikokrat odločijo za storitve, kjer vam profesionalni pisci pripravijo vsebine za vaše produkte. Takšne storitve vas bodo stale od 50€ na članek dalje.

Cena na leto: brezplačno oz. 500€

Cena za spletno trgovino

Spletno trgovanje velikokrat postane del spletnega mesta. Za to obstaja tudi zelo dober brezplačni vtičnik WooCommerce od avtorjev samega WordPress-a. Na voljo pa imamo tudi druge vtičnike. Največji strošek pri sami uporabi pa bodo predstavljali plačilni sistemi in pa dostava. Za oba se največkrat pojavi cena za samo vzpostavitev storitve in pa cena na posamezno transakcijo. Recimo za Paypal približno 2.9% zneska + 0.3$.

Cena na leto: brezplačno oz. cca. 300€

Zaključek

Torej kakšna bo cena WordPress strani?Pri CodeBrainer-ju menimo, da večino spletnih mest stane nekaj 100€ na leto ali cca 300€ na leto. Veliko strani pa se vseeno lahko postavi samo s stroškom gostovanja in domene torej 100€ na leto, vendar pa to pomeni kar nekaj našega dela in truda. Z nekaj dodatnih 100€ pa si lahko marsikatero delo na spletnem mestu olajšamo in omogočimo dodatne funkcionalnosti (kot npr. spletno trgovino).

Najnižja cena: cca. 100€ na leto

Realna cena: cca. 300€ na leto

WordPress - Spletna delavnica - Naredi si spletno stran
Prijavi se